Descobreix tot sobre el raïm picapoll, la varietat autòctona del Bages que dóna vida als…
Els 4 motius pels que el vi canvia de color
Si és el cas que tens a casa alguna ampolla de vi des de fa temps, és possible que hagis notat que el seu color ha variat. Això és més habitual del que penses, així que, no t’amoïnis! El vi canvia de color i hi ha algunes raons que expliquen el perquè, però et parlarem de les 4 més rellevants.
Primerament, hem d’aclarir què vol dir que un vi varia el seu color. Es converteix, d’un dia per un altre, de color rosat a color blau? Deixa de ser blanc i passa a ser vi negre? Bé, no ens referim a aquest tipus de canvis tan extravagants.
El que fa el vi és variar uns tons més clars o més foscos la seva tonalitat final. Aquesta no té per què ser la definitiva, ja que en uns dies pot modificar-se i tornar-se d’una ben diferent. El protagonista principal d’aquests canvis és l’oxigen, la seva presència és crucial. Però, de quina manera actua?
L’anyada i el temps en barrica determinen el canvi
El vi és ben diferent el dia que un celler el disposa a una barrica fins que, mesos o anys després, duu a terme l’embotellament. Pot ser que estem reservant un producte d’un color robí intens, en el cas del vi negre, i quan el disposem en ampolles 3 anys després obtingui un color més apagat i fosc.
En la transformació participen dos nous elements: antocians i tanins. Són dos compostos que es produeixen de manera natural dins de cada gra de raïm. La seva funció és protegir el producte de fongs i altres amenaces. També aporten color i estructura al producte.
Gustos àcids, colors vius
L’acidesa determina i afirma que el vi canvia de color. En aquest punt entra en joc el pH que, com més baix és, més àcid és el producte i, per tant, més viu de tonalitat.
El pH dóna informació de molts aspectes del vi. Cada cop més veiem el seu número en les etiquetes de les ampolles, que té una escala del 0 al 14, essent el més baix determinant de l’acidesa del vi. El número 7 és el punt més neutre. Com veieu, l’enologia és ciència!
La rellevància dels sulfits
Segur que heu sentit abans aquesta paraula. Sabeu què significa? Ho detallem perquè és un altre punt clau en l’explicació que el vi canvia de color.
Els sulfits deriven del sofre. Són un compost químic que es fa servir com a additiu dels aliments. El seu objectiu és la conservació del producte, especialment la seva olor i aromes. Són imprescindibles en el vi perquè també eliminen bacteris en les tècniques d’elaboració.
Quant al color del producte, els sulfits actuen en la seva conservació. Intenten que el color original no es perdi o no canviï radicalment, tot i que normalment el deixen més apagat. Aquest component s’especifica a les ampolles de vi.
Diferents formes de conservació del producte
Com dèiem anteriorment, la disposició del vi en barrica o en ampolla fa variar el seu color; també el seu gust, forma, cos… però la il·luminació, la temperatura i la posició de l’ampolla són claus perquè afectin l’afirmació que el vi canvia de color.
El factor que més influeix en aquest cas és la temperatura a la qual es conserva l’ampolla. Transformen els antocians en uns tons més groguencs en el cas del vi blanc. La temperatura idònia en la criança del producte es troba entre 12 i 15ºC.
Els vins Grau i Grau tenen les seves maneres de conservació. Una d’elles és la conservació del producte en barriques. Assabenta’t dels motius pels quals guardem els vins en barriques de fusta.
Imaginaves que el fet que el vi canvia de color tingués tantes raons rellevants? Existeixen molts factors que afavoreixen el canvi.
Fés un cop d’ull als nostres vins i les seves tonalitats! Aprendràs més sobre el tema fent una observació de les diferents ampolles dels vins Grau :)