skip to Main Content

Vi calent, tradició europea a l’hivern

El vi calent a l’hivern és una de les begudes tradicionals europees més conegudes. Es consumeix a països com Alemanya, França, Polònia o Hongria. I tot que és tradicional consumir aquesta beguda per Nadal, és fa durant tot l’hivern. I és que contra el fred, res millor que un bon vi calent.

Però quin és el seu origen?

Tot va començar a l’Antiga Roma on el vi calent es prenia especialment per les seves propietats medicinals. Era conegut com a “Conditum Paradoxum” i segons s’explica, la recepta original contenia vi calent, mel, pebre, llorer, safrà, dàtils i panses.

També trobem referències del vi calent que se li atribuïa al metge grec Hipòcrates. A diferència de la recepta romana, aquesta tenia ingredients com canyella, clau d’olor i gingebre. També es prenia calent i el principal objectiu era entrar en calor els dies de més fred a l’hivern.

La recepta va anar evolucionant al llarg dels anys. I en els països on més fred fa a l’hivern és on més tradició té aquesta beguda, adaptant cada país la seva pròpia recepta a partir de l’original. Amb el temps, s’ha convertit en tota una tradició, especialment per Nadal.

On es consumeix?

Existeixen diferents variacions com per exemple el glühwein alemany, el grazniec de Polònia que es caracteritza per afegir-hi mel. El glögg als països nòrdics o glögj de Finlàndia que és una barreja de vi i vodka. També trobem el vin chaud a França, mulled wine a Gran Bretanya i vin brulé a Itàlia. Així doncs podem veure com és una tradició molt estesa pel continent europeu.

Com preparar-ho?

Tot i que la recepta o els ingredients que se li afegeixen poden variar, l’important és que el vi no arribi a bullir. S’ha de preparar a foc lent i a poc a poc afegir-li els diferents ingredients. Els vins negres que millor funcionen són els joves i afruitats. Tot i que s’acostuma a fer amb vi negre, també es pot fer amb vi blanc.

Una preparació molt habitual consisteix en afegir-li al vi calent mel o sucre i diferents espècies. Com la canyella, clau o algun toc de picant.

Un altre punt important és evitar olles d’alumini, és millor utilitzar d’acer inoxidable, ceràmica o vidre resistent a la calor.

Recepta:

A continuació us deixem la recepta del Glühwein per si ho voleu provar a casa.

Ingredients:

750ml de vi negre, 80gr de sucre morè, 2 fulles de llorer, cardamom, 6 claus, 2 estrelles d’anís estrellat, 2 rames de canyella, una mica de nou moscada, pell de llimona i pell de taronja.

Com fer-ho?

S’hi afegeixen totes les especies en una olla i s’afegeix el sucre fins que es comença a escalfar i comencen a sortir els aromes. S’afegeix una mica de vi per a cobrir el sucre i es va removent fins que es dissol. S’incorpora la resta de vi barrejant bé. Escalfant a mitja temperatura sense deixar que arribi a bullir. Es cuina a foc mitjà-baix durant 30 minuts. Finalment es comprova el punt de dolçor i si li afegeix més mel o sucre.

T’animes a provar-ho? Acompanya un bon vi calent a l’hivern amb galetes o algunes postres dolces. Et sorprendrà!

Amb quin dels nostres vins ho pots fer?

Nosaltres et recomanen el Clos de Recó, un vi negre amb aromes a fruits del bosc o el Negre jove de la col·lecció Cent·Kat. Dues grans eleccions que amb les que segur aconseguireu un vi calent deliciós.

vi negre

Aquí us deixem un article dels diferents vins negres perquè feu la vostra elecció.