Descobreix tot sobre el raïm picapoll, la varietat autòctona del Bages que dóna vida als…
Què passa després de la verema?
Com ha anat aquesta verema?
Deixem enrere la verema de 2022, dies de molta feina, nervis i il·lusió. Aquesta última verema ha estat marcada per la intensa calor que hem viscut aquests mesos previs i que s’ha mantingut com un constant. Això ha fet que moltes vinyes no hagin acabat de brotar i que es redueixi la producció. Però ens deixa uns raïms molt sans, madurs i intensos.
Estem desitjant ja fer un tast dels vins que ens deixa aquesta passada verema, que ben segur seran vins d’una extraordinària qualitat… i amb alguna novetat com el Sumoll Blanc.
Acaba la verema, arriba el temps de tardor i ara què? Què passa a la vinya?
Comença una època molt especial i de canvi a la vinya. Un paisatge que es transforma totalment amb les tonalitats de la tardor. És el final d’un cicle.
Durant aquests pròxims mesos, és moment de cuidar els ceps. Després de recollir el raïm, la vinya necessita un temps de repòs i de ser cuidada. Els ceps entren en repòs fins que es produeix el conegut “plor de la vinya” que marcarà l’inici del seu despertar i la finalització del repòs hivernal. Ara és moment de sanejar els ceps, cauen les fulles i més endavant començarem amb la poda. Un procés cíclic durant tot l’any, al camp no es para.
Cuidar la vinya és una feina prèvia que hem de fer abans, durant i després que acabi el cicle vegetatiu, per millorar la collita any rere any.
És moment també de mirar al sòl. La vinya ho ha donat tot per donar els seus fruits i s’ha estat alimentat dels nutrients que té la terra, per això, és necessari dipositar adobs, composts… També és un bon moment per obrir el sòl i que així s’oxigeni, a més de treure les males herbes. D’aquí a uns mesos, serà moment de preparar el camp per evitar plagues
La feina no acaba aquí, ara iniciem els processos d’elaboració dels nous vins al celler per aconseguir, com sempre, els millors resultats.
Què passa al celler? Primers passos per a l’elaboració del futur vi.
El primer pas és passar el raïm que hem recollit per la desrapadora per treure-li la rapa i les fulles de la vinya. La principal funció és separar el ram del raïm i eliminar elements no desitjats.
Seguim amb el segon pas al celler: el premsat per obtenir el most. Tot seguit, el most obtingut es deixa unes hores en contacte amb les pells per aconseguir més cos i aroma. (Un pas opcional i que depèn del resultat final que volem obtenir).
Un dels següents passos serà la fermentació. En aquesta fase, el most es converteix en vi de forma natural. S’introdueix el most en dipòsits per deixar fermentar durant setmanes a una temperatura concreta.
I aquests són només els primers passos per aconseguir els futurs vins del nostre celler.
Com pots comprovar… la feina a la vinya i al celler no acaba amb la verema. Comencen processos molt importants per als futurs vins i per a la pròxima verema.