Descobreix tot sobre el raïm picapoll, la varietat autòctona del Bages que dóna vida als…
Com entrenar l’olfacte per fer un tast de vi!
Descobreix-ho tot per olorar un vi!
Una part essencial d’un tast de vi és olorar-lo. Les aromes ens donen una informació molt valuosa del vi que estem a punt de tastar. Si no ets un gran expert, no et preocupis! Sabies que pots entrenar el teu olfacte? Avui t’expliquem com treure-li tot el potencial!
L’olfacte es pot entrenar!
Descobreix com funciona la memòria olfactiva, com entrenar el teu olfacte i convertir-te en un expert en vi.
Gran part de les olors d’un vi les podem trobar a la nostra vida diària, és per això que entrenar l’olfacte no ha de ser quelcom complicat. Amb constància i concentració, ho podem aconseguir. Així que comença prestant atenció als aromes que pots trobar a casa, a l’aire lliure o a la cuina.
Alguns consells per entrenar el teu olfacte:
El truc està a realitzar inspiracions llargues i profundes i en prestar molta atenció. És necessari no repetir-les més de 2 o 3 vegades per a no cansar l’olfacte.
És important anar practicant i fent tast de diferents vins per entrenar l’olfacte i la memòria. Provar diferents varietats, començar amb vins monovarietals que podem trobar les essències més pures. I anar canviant a diferents tipus de vins, més joves, de criança…
Aplica aquests consells:
1. Utilitza el nas, i fes-ho por. El nas ha d’entrar dins de la copa. Concentra’t fins a trobar on estan les aromes barrejades amb l’aire.
2. Hem d’evitar interferències. Evita que hi hagi olors potents i fortes on vagis a fer el tast.
3. Utilitza conscientment el sentit de l’olfacte. Pràctica en el teu dia a dia… amb el menjar, a l’exterior amb la natura…
4. Troba la teva fórmula perfecta per olorar. Pots optar per respiracions curtes i ràpides o per inhalar profundament l’olor del vi. També es recomana mantenir la boca una mica oberta mentre inhales.
5. Memoritza. Augmenta la teva base de dades mental amb olors, de manera que puguis recórrer a ells quan els necessitis. Posa’t a prova i juga a ensumar abans de mirar, i intentar endevinar el que estàs olorant en aquest precís moment.
Coneixes els diferents tipus d’aromes?
Per aquí et compartim una petita guia de les diferents olors que podem reconèixer. Comença a posar-ho a prova:
Les aromes primàries:
Tenen el seu origen en el raïm o el cep. Depenen en aquest cas, en gran part, en la varietat de raïm. Moltes vegades també es coneixen com a aromes varietals. Dintre d’aquestes aromes primàries, les podem classificar en:
Florals: Rosa, Gessamí, flor del taronger, flor d’acàcia
Vegetals: herba acabada de tallar, pebrot, eucaliptus
Fruitals: Maduixa, pera, préssec, maracujà, albercoc, poma. Les aromes afruitades se solen agrupar en aromes cítrics, tropicals, de fruites blanques, de fruites d’os, de fruits vermells i fins i tot de fruita seca.
Minerals: Pissarra, grafit o punta de llapis.
Les aromes secundàries:
Aquestes aromes tenen el seu origen en la fermentació del vi mentre s’elabora. Qualsevol particularitat que es pugui produir durant la fermentació, o el recipient on es produeix determinaran aquestes aromes. Es classifiquen en:
Fermentació: pa, bescuit, fleca.
Amílics: plàtan, químics com el vernís, l’esmalt d’ungles.
Làctics: llet i derivats com iogurt, mantega i les varietats de formatge com el formatge fresc. També el llevat s’inclou en aquesta sèrie.
Les aromes terciàries del vi:
Les aromes terciàries són les que es generen durant el procés de criança o envelliment del vi. També s’inclou el repòs en ampolla. Són les més efímeres, desapareixent poc després de destapar l’ampolla. I es classifiquen en:
Aromes empireumàtiques: Procedeixen del torrat de les bótes, pa torrat, xocolata i cacau i de fruits secs torrats.
Aromes d’espècies: Canyella, pebre, coco, nou moscada, clau, vainilla, gingebre.
Aromes de fusta: com l’aroma a cedre semblant al llapis recentment afiliat. També n’hi ha balsàmics i regalèssia. Tots propis de la fusta on es produeix la criança.