skip to Main Content

El cava i les celebracions.

Celebrem amb cava.

El cava i les celebracions, no s’entén una cosa sense l’altra. El cava sempre està present en les celebracions. Aquesta beguda espumosa està estretament lligada a tradicions com Nadal o Cap d’Any. I tu? Ets dels que no entén aquests dies de festa sense un brindis amb amics o família?

Què seria d’un bon àpat sense acabar amb un brindis amb cava? O de no començar un nou any brindant amb els que més estimem?

Les celebracions no s’entendrien igual sense aquesta beguda espumosa.

 

Cava

Quin és l’origen del cava?

El cava té una llarga història al darrere. A Catalunya es va començar a produir cava al segle XIX. Es va promoure l’elaboració d’aquesta beguda espumosa de qualitat, utilitzant el mètode xampanyès però utilitzant varietats autòctones del Penedès. Les primeres botelles es van elaborar a Sant Sadurní d’Anoia. I a poc a poc es va popularitzar la seva producció que es va expandir entre diferents bodegues de la regió.

La fil·loxera però, va obligar a canviar les varietats de raïm utilitzades i es van introduir ceps blancs de qualitat que van substituir les varietats negres.

Durant el segle XX, el cava es va consolidar. És a partir dels anys 50 quan comencen les exportacions. Com es comercialitzava amb la denominació de “Champagne” els productors francesos van iniciar un procés judicial. Aquest es va resoldre finalment amb la creació  de Denominació d’Origen Cava.

Què simbolitza?

 El cava era consumit per famílies de l’alta societat burgesa per a les seves celebracions. Al principi era una beguda bastant complicada d’aconseguir i marcava una distinció entre famílies. És per això que la imatge del cava ha anat associada a luxe i riquesa.

 Per què brindem? Com brindar amb cava?

 La hipòtesi més acceptada indica que el brindis té l’origen a l’era Romana. Consideraven que per gaudir d’un vi s’havia de fer amb els 5 sentits: gust, olfacte, tacte, vista i oïda. Com que l’oïda era difícil que hi participes, van decidir que una bona forma de fer-ho seria xocant els recipients.

Una altra versió també bastant generalitzada, atribueix  l’origen a desconfiança i la possibilitat d’utilitzar begudes enverinades. Tant grecs com romans xocaven les seves copes per demostrar que el vi no estava enverinat. Ja que el vi passava d’una copa a una altra i així s’aconseguia mostrar confiança.

També trobem una versió més moderna pel que fa a l’origen del brindis. Al segle XVI i amb motiu d’una celebració d’una victòria de Carles V. Explica la història que els militars van omplir les seves copes de vi, les van alçar i van pronunciar “bring dir’s” que significa “jo t’ofereixo” en alemany.

Sigui com sigui, durant la història s’han produït brindis per celebrar, per mostrar unió i per compartir moments i alegries. I avui dia continuem mantenint aquesta tradició. I el cava s’ha convertit en la beguda ideal per fer-ho.

Per brindar correctament has d’agafar la copa per la base o peu, mai agafar-la per la copa, ja que així evitem escalfar el cava. Per evitar que surti el cava de la botella en el moment d’obrir-la, l’hem d’inclinar 45º. I per últim, mira als ulls de les persones amb les quals estàs brindant i prepara un discurs per a la celebració.

T’has quedat amb ganes de sabes més curiositats sobre el cava? Aquí t’expliquem altres aspectes sobre aquesta beguda.

Ja teniu el cava preparat per aquestes festes? No t’oblidis de comprar-ho!!

Cava copes celebració