Descobreix tot sobre el raïm picapoll, la varietat autòctona del Bages que dóna vida als…
Coneixes el cicle de la vinya?
El cicle de la vinya
Coneixes el cicle de la vinya? La vinya viu un procés de canvi constant durant tot l’any, cada dotze mesos el cicle biològic de la vinya es repeteix. Un procés màgic i meravellós que té com a resultat final l’esperada verema. A poc a poc, se succeeixen grans i sorprenents transformacions que acaben amb la recollida del fruit.
El gran secret està a cuidar i tenir molta cura de la vinya durant totes les etapes, ja que és fonamental per garantir l’èxit final del vi.
Saps totes les etapes que es viuen a la vinya durant l’any fins a obtenir el fruit? Poda i plantació, inflorescència, floració, quallat, verol, verema i caiguda de la fulla. A continuació, t’ho expliquem tot perquè puguis descobrir què passa en cada fase.
Poda i plantació (gener – febrer)
És durant els mesos d’hivern, quan la vinya descansa i reposa amb una activitat latent. Un període de descans necessari perquè la vinya pugui prosperar. Durant aquests mesos es produeix també el procés de poda que ens deixa una imatge dels ceps sense fulles.
La poda de les vinyes és necessària per preparar-les per a la germinació i el cultiu que començarà amb l’arribada de la primavera. Un procés que s’ha de fer amb molta cura per tal d’assegurar la millor qualitat del fruit.
Inflorescència (març – abril)
Entre febrer i març, quan finalitza la poda, podem apreciar l’anomenat “plor de la vinya”. Un moment poètic que es viu a la vinya i que no és més que una manifestació d’activitat al cep després del llarg hivern i que ja anticipa els primers brots. A causa dels talls de la poda, la saba degota fins que la ferida del cep cicatritza.
A finals de març i durant el mes d’abril, depenent de les condicions climàtiques, ja comença a haver-hi moviments de primers brots. En aquesta fase de creixement, algunes de les feines del viticultor són lligar els arments i seleccionar quins deixarà créixer.
Floració (abril – maig)
Durant aquest període de floració i coincidint amb l’arribada de la primavera, la vinya ens deixa una imatge de primers tons verds. És el moment en el qual comencen a germinar les vinyes, apareixen inflorescències en el brot que després es convertiran en flors.
És molt important seguir tenint molta cura de la vinya. El viticultor durà a terme tasques com tractaments preventius per a plagues i malalties o netejar les males herbes.
Quallat (juny)
Amb l’arribada de la calor, la flor s’obre per donar pas a la fecundació. Un cop fecundat, s’anirà desenvolupant per acabar donant lloc al fruit. Aquest procés es coneix com a quallat.
Espuntada i verol (juliol i agost)
Comença l’etapa de maduració: durant l’estiu, es deixa madurar el fruit amb poca intervenció per part del viticultor i simplement controlant que tingui un creixement òptim.
És durant aquests mesos quan es produeix el verol, el canvi de color del raïm que passa del verd a un vermell intens en el cas del raïm negre i d’un color groguenc en el cas del raïm blanc. El verd de la clorofil·la desapareix deixant pas als pigments propis de cada varietat de raïm.
Tota una explosió de color i de vida! Un cop acaba el verol, la llavor del fruit està ja formada, segueix una acidesa alta i el nivell de sucre encara és escàs.
Per tal d’assegurar un òptim rendiment de la vinya es pot realitzar una nova espuntada que consisteix a seleccionar el raïm de millor qualitat que ens podran garantir uns vins excel·lents.
Verema (setembre – octubre)
Segueix el període de maduració, és en aquest moment quan s’acaben de determinar els principals components aromàtics típics de cada varietat i es definirà també la qualitat del most.
L’enòleg ha de degustar i analitzar pràcticament cada dia el raïm per saber si ja està preparat per ser veremat. Dos aspectes fonamentals que tindrà en compte són els nivells d’acidesa i sucre. Quan s’aconsegueixen els nivells perfectes per a cada varietat, s’inicia la verema. Un moment molt esperat i que culmina tota la feina d’un any. A partir d’aquí, començarà ja el procés d’elaboració del vi.
Caiguda de la fulla (novembre – desembre)
Mentre el vi ja s’està treballant i elaborant al celler, a la vinya comença una etapa de repòs amb la caiguda de la fulla a la tardor. Els colors de la tardor inunden la vinya i s’alimenta la planta amb adobs amb el principal objectiu d’assegurar un repòs adequat a la vinya després de tots els canvis viscuts durant el seu cicle.
Així doncs, podem veure com el cicle de la vinya és un procés únic en el qual s’ha de tenir molta cura i on els viticultors tenen la responsabilitat de seguir prolongant la vida dels ceps i així seguir assegurant beneficiar-nos del seu fruit un any més.
Si vols seguir descobrint com tot el que es produeix a la vinya, et recomanen llegir com afecta el canvi climàtic a la vinya i com es produeix un vi ecològic. Perquè siguis tot un expert vitivinícola!
I després de conèixer l’evolució de la vinya, toca degustar el seu fruit no creus? Descobreix a la nostra botiga online tots els nostres productes que elaborem amb molta passió i molta dedicació.