Saltear al contenido principal

Quins aspectes determinen el color d’un vi?

L’aspecte visual del vi

Analitzar el color del vi és la primera fase en un tast de vins, la visual. El color ens pot arribar a donar una informació prèvia molt important sobre el producte. Ens pot ajudar a determinar la seva edat, la forma que s’ha utilitzat per a elaborar-lo o la varietat de raïm amb la qual s’ha elaborat.

I és que el color del vi, més enllà de la informació que ens pot proporcionar, també es clau per atreure’ns i pot condicionar la resta de sentits.

Les característiques a valorar del color d’un vi són les següents: color, transparència i lluentor.

Com es determina el color d’un vi?

Factors essencials que acaben determinant el color d’un vi:

Varietat de raïm: el tipus de raïm utilitzat serà el factor més determinant i el principal responsable del color final del vi.

El procés d’elaboració que es segueix: el tipus de bóta, els additius, l’envelliment… tot acaba influint per donar-li un matís important al color inicial.

El clima: el sol, la temperatura, si és un clima més fred o calent… acabarà influint a la vinya i el seu desenvolupament. I això, al seu torn, influeix al raïm i al vi.

La zona de producció: a més del clima que ja hem comentat anteriorment, l’entorn i la zona on creix la vinya, també determina el color del raïm. L’altitud, latitud o el tipus de sòl i les seves característiques poden afectar el procés de fermentació del vi.

El color del vi negre

Els primers responsables del color del vi negre són els antocians i els tanins.

Pel que fa als antocians es troben a les pells del raïm i a la seva polpa i poden tenir tonalitats blaves, violetes o vermelles. Quant als tanins, es troben a la pell i llavors del raïm i són responsables del matís astringent que es troba en alguns vins. Quan es combinen, aporten estabilitat al color dels vins.

Si es produeix una maduració adequada, la quantitat d’antocians és major, i si a més utilitzem una maceració intensa amb de les pells amb el most o el vi, la quantitat d’aquests elements al vi serà molt alta i, per tant, la intensitat de color també serà molt elevada.

Tant els antocians com els tanins són la causa també que els vins evolucionin des de colors molt vius en els vins joves a colors més teula en vins més envellits.

Com influeixen en els vins factors com la varietat de raïm o el procés d’elaboració?

La varietat de raïm: varietats com la Garnatxa Tintera, el Cabernet Sauvignon, l’Ull de Llebre o el Syrah, ens deixen vins de colós més intensos. Per la seva part, la Garnatxa Negra o el Pinot Noir, ens deixen vins més lleugers i més clars.

Procés d’elaboració: si l’embotellament es produeix després de poc temps per elaborar un vi jove, podrem observar colors molt vius i de molta intensitat. En canvi, si el vi passa temps a les bótes, la micro oxigenació fa que ens deixi tons que recorden a les cireres o fruits vermells. I com més temps passa en bóta, més intensitat perd el color.

El color dels vins rosats

L’evolució del color en un vi rosat es produeix d’una forma molt més ràpida que en un vi negre, ja que la quantitat d’antocians és més petita i el vi es veu menys afectat per l’oxidació.

Els vins rosats que s’elaboren amb maceracions més llargues, ens deixen colors rosats intensos amb tons violetes. I els vins que tenen un procés d’elaboració més curt, ens deixa colors rosa pàl·lid.

També la varietat influeix en els vins rosats: l’Ull de Llebre o la Garnatxa ens deixa vins més lleugers de color mentre que els rosats elaborats amb Syrah acostumen a deixar vins més potents i intensos.

El color del vi blanc

Els vins blancs depenen molt més del clima, de la varietat i de la forma d’elaboració utilitzada. Els colors poden anar des d’un color verdós brillant fins a un color més groc or. Els primers tons indicarien joventut mentre que els últims, que el vi està més envellit.

Coneixes totes aquestes curiositats? Nosaltres et recomanem que posis en practica tots aquests coneixements i que visitis la nostra botiga online per descobrir tots els colors dels nostres vins.