El vermut és per gaudir a l'estiu! L'estiu és temps de compartir moments especials amb…
L’embotellat del vi
Quines són les fases de l’embotellat del vi?
L’embotellat del vi és una de les tasques més determinants en el resultat final de vi. Una fase en la qual hem de tenir molta cura perquè qualsevol error pot condicionar la qualitat del producte. Perquè cada detall compta!
Però en què consisteix exactament aquest procés?
És el procés d’introduir el vi que hem elaborat a la seva ampolla. Un procés que acostuma a realitzar-se mitjançant línies d’embotellament i maquinària automàtica que passa per diferents fases amb l’objectiu principal d’assegurar la màxima qualitat. Un cop embotellat, l’enòleg ja no podrà intervenir més en el producte d’elaboració per la qual cosa es converteix en un moment clau i decisiu de tota la cadena de producció.
Quines són les fases d’embotellat?
La preparació de les ampolles, omplir-les, el tancament d’aquestes… t’expliquem a continuació pas a pas per realitzar aquest procés per aconseguir que el vi es conservi correctament i inclús millori en ampolla.
- Preparació del vi
Començarem preparant el producte, és important realitzar una estabilització del vi. Normalment, s’acostuma a fer un refredament de fins a -2 graus perquè es precipitin els àcids cristal·litzats i així poder eliminar els sediments que trobem a la botella.
Durant aquest procés també ajustarem les quantitats d’àcid sulfurós que és l’encarregat d’assegurar que les llevadores i bacteris que estiguin presents al vi no tinguin activitat. Amb això aconseguim que els vins no puguin sofrir alteracions ja un cop dintre de l’ampolla.
- Preparació de les ampolles
Netejarem les ampolles de vidre, la primera fase de la cadena d’embotellat serà aplicar aigua vaporitzada per tal d’eliminar les possibles restes d’impureses. Després s’aplica aire per assecar-les i finalment un gas inert per deixar-les en un estat perfecte.
- Omplim les ampolles
A continuació i un cop tinguem ja a punt i netejades les ampolles, començarà el procés d’omplir-les amb el vi. A l’ampolla dosifiquem el vi per afegir un volum exacte. Així, deixem un espai per a possible dilatacions que pugui experimentar el vi i perquè permeti la dilatació del suro i el moviment del vi dintre de l’ampolla.
És també durant aquest procés quan s’acostuma a afegir una atmosfera de gas nitrogen o gas carbònic amb el gran objectiu que el vi no s’oxidi quan passa l’ampolla.
- Tancament
Un cop ja tenim les ampolles plenes, és l’hora de realitzar el tancament amb el suro. Durant aquest procés, la màquina comprimeix el suro i l’introdueix fins al coll de l’ampolla.
Un cop s’hagi posat el suro, s’acostuma a deixar el vi 24h en posició vertical i el suro cap amunt. Després el deixarem en posició horitzontal al celler perquè no estigui en contacte amb el suro i aquest no es ressequi. Afavorint així la microxigenció de forma natural.
- Encapsulat
Després d’un temps de repòs de les ampolles, es procedeix a netejar l’ampolla i a col·locar la càpsula sobre el coll de l’ampolla. Aquest element ens serveix de protecció i també com a element diferenciador de marca o del vi.
- Etiquetat
Arriba l’últim pas d’aquesta cadena d’embotellament, no hi poden faltar l’etiqueta i la contraetiqueta. Aquestes donen la informació necessària i obligatòria sobre el producte.
En aquest post de blog et deixem totes les claus per interpretar una contraetiqueta.
Ara que ja ho saps tot sobre l’embotellat del vi, toca degustar-ne un… fes un cop d’ull a la nostra botiga.