Descobreix tot sobre el raïm picapoll, la varietat autòctona del Bages que dóna vida als…
Què és l’acidesa d’un vi?
Què és l’acidesa d’un vi?
Avui al nostre blog t’ho expliquem tot sobre l’acidesa d’un vi: què aporta al vi, com reconèixer-la…
Tot i que en gran manera pot arribar a tenir un punt desagradable, l’acidesa no deixa de ser un component molt important del vi. Podem dir que li dona vida i essència. Tots els vins tenen acidesa per naturalesa, ja que procedeixen d’una fruita. Degustar un vi sense acidesa, seria com beure un vi totalment pla.
El podem detectar mitjançant les papil·les gustatives que es troben a la part posterior de la llengua. Gràcies a l’acidesa, podem gaudir també de l’aroma, el sabor i ajuda a la seva conservació. Per tant, és un punt clau per mantenir el vi en bon estat i per a una bona degustació.
El principal responsable d’aquest element és el raïm, i dependrà del tipus de maduració entre altres molts factors. T’ho detallem a continuació!
Quins tipus d’acidesa podem trobar en els vins?
L’àcid tartàric, l’àcid màlic i l’àcid cítric són els tres que podem trobar al raïm i que, per tant, també podem trobar al vi. Mentre que de la fermentació i la conservació podem trobar els següents àcids: làctic, succínic i acètic.
Però saps què aporta cada àcid?
Àcid tartàric:
Aporta certa duresa al beure si és molt abundant. Si quan s’elabora el vi les temperatures són baixes, pot provocar la formació de cristalls de potassi i calci, totalment innocus.
Àcid màlic:
Es troba majoritàriament al most i no al vi. És important per a la conservació i la vida d’alguns vins. Acaba desapareixent per l’acció dels bacteris làctics.
Àcid cítric:
Aquest àcid desapareix lentament al ser fermentat pels bacteris. No és molt abundant al raïm.
Àcid succínic:
Durant la fermentació és quan apareix. No evoluciona amb el vi i constitueix un dels dos elements que aporten el sabor característic de les begudes fermentades.
Àcid làctic:
Procedeix de l’àcid màlic del raïm, és molt més suau que aquest i es produeix durant la fermentació per acció dels bacteris làctics. El trobem molt més en vins negres que en blancs.
Què aporta l’acidesa al vi?
-Color:
el raïm adquireix el color a partir d’un procés conegut com a ionització i en funció del nivell d’acidesa, determinarà la intensitat del color. És per això que els vins negres elaborats amb raïm amb alta acidesa tenen un color vermell més viu, mentre que el raïm amb baixa acidesa presenten uns vins amb un color més apagat. En blancs, els vins amb alta acidesa són grocs i brillants i els que tenen poca acidesa es veuen lleugerament marrons.
-Sabor:
l’acidesa és un element molt important per poder gaudir d’una gran experiència sensorial. Aporta frescor i vida i disminueix així també el risc de convertir-se en un vi excessivament dolç.
-Conservació:
l’acidesa és un element clau en l’estructura d’un vi. Com més estructurat, millor podrà envellir.
-Protecció:
els àcids que es formen durant la fermentació actuen com a conservants naturals.