Descobreix tot sobre el raïm picapoll, la varietat autòctona del Bages que dóna vida als…
5 consells per tastar el vi com un expert
Els que som amants de la cultura vitivinícola som capaços de beure vi i gaudir-lo mentre ho fem, però pocs ho saben executar correctament. Tastar el vi sembla tasca d’experts, però la realitat és que tots podem fer-ho si aprenem els passos més importants.
Per començar, hem de saber que, per tastar el vi, necessitem conèixer quins són els 4 sentits que farem servir perquè l’experiència sigui real:
- Vista: per observar el seu color. L’aspecte és el primer que tenim en compte a l’hora de beure vi (bé, en realitat, sempre que mengem també ho fem!).
- Olfacte: olorant l’interior de la copa sabrem determinar molts aspectes del producte. El més destacable és la intensitat.
- Gust: en petits xarrups, anirem assaborint el vi. És el sentit més important.
- Tacte: és aquí on entren en joc els tanins que determinen la potència i textura del producte.
Ara que ja estem tots contextualitzats en el tast de vins, us explicarem els 5 consells més importants del procés perquè puguem assaborir el producte com un enòleg expert. Pareu atenció i prepareu els 4 sentits que teníeu amagats!
Observar la copa inclinada entre 30º i 45º
Primerament, servim una petita mostra de vi a la copa adequada per al tipus de producte que tastarem, aproximadament entre 90ml i 150ml. Les quantitats varien segons la copa i també en funció del vi.
Una dada que hem de tenir sempre present és que la copa s’ha d’agafar pel coll o la base; d’aquesta manera, evitem que la beguda s’escalfi amb la mà. Un cop hem preparat la copa, procedim a inclinar-la entre 30º i 45º i observem el seu color.
Per saber la densitat del vi en qüestió, movem una mica la copa i, si les denominades llàgrimes del vi cauen ràpidament, ens trobem amb un producte amb gran densitat i, com a conseqüència, major graduació.
Un truc infal·lible: el full amb text
Us explicarem un petit secret. Si col·loqueu la copa sobre un full amb text escrit i ens resulta impossible o molt difícil llegir-lo, significa que ens trobem davant d’un vi de capa alta. Això vol dir que té una alta quantitat de color i que disposa d’una gran densitat.
Si, al contrari, som capaços de llegir el text del full, diem que el vi és de capa baixa i, per tant, té una transparència major. Aquestes característiques ens dóna pistes sobre l’envelliment del vi, els raïms emprats, etc.
Endinsem el nas a la copa fins a tres vegades
No només hem d’olorar el vi una vegada, si no dues i fins i tot tres! Haurem de col·locar el nas a la vora de la copa, sense endinsar-la en excés, i sense moure la copa en cap cas. Aquesta primera olorada ens permet trobar-nos amb els aromes primaris del producte, és a dir, els que formen part dels raïms que conformen el vi.
En segona instància, haurem d’agitar una mica la copa i tornar a endinsar una mica el nas. En aquest cas, arribem als aromes secundaris, els quals tenen a veure amb l’oxigenació del vi.
Finalment, si tornem a agitar la copa enèrgicament, podem arribar a trobar els aromes terciaris, coneguts més popularment com bouquet. Gràcies a aquesta tercera fase podem trobar informació sobre la criança del producte.
Esbandim el vi per tota la boca
Ara arriba el moment d’ingerir una petita mostra de vi, aproximadament uns 8ml, i esbandir-lo per la boca. D’aquesta forma, el producte arriba a totes les parts bucals: llengua, paladar i galtes.
Gràcies al gust, podrem detectar els diferents sabors que caracteritzen els vins: àcid, amarg, dolç i, fins i tot, salat. Però no tots els percebem a les mateixes zones de la boca!
- Dolç: a la part frontal de la llengua.
- Àcid: als laterals de la llengua.
- Amarg: a la part posterior i a les genives.
- Salat: entre la zona del dolç i de l’amarg.
Aquí entren en joc dos termes importants a l’hora de tastar el vi: el cos, referent a la potència en boca; i el post-gust, relacionat amb la duració del gust un cop empassat.
Tanins: protagonistes del tacte
Arribem a l’últim pas i, per tant, el cinquè consell d’aquesta petita guia. Com ja hem mencionat anteriorment, els tanins entren en joc quan tastem el vi perquè determina diferents aspectes del producte.
Tenen a veure amb la textura que experimentes amb la llengua. Quan el vi es troba dins de la boca, percebem els famosos tanins, que es troben a la pell del raïm i generen una sensació de sequedat. Per tant, existeixen dues accions referents als tanins: si aquests són sedosos, reps una sensació suau; per contra, experimentes una mena de raspar quan els tanins són potents.
Ja estàs preparat per tastar el vi com un expert! Per què no comences practicant a la nostra visita pel Celler Grau i Grau? Podrem donar-te més consells i aprendràs a fer-ho de la mà de professionals!